Elräknare

2018.10.04

Svensk Energi har tagit fram en app till iphone och Android som du kan använda till att få koll på elförbrukarna i hemmet.

Vi vill inte utlova att man sparar pengar med hjälp av den – men den ska hjälpa till att bygga kunskap hos den enskilde användaren som sedan kan användas för medvetna beslut och prioriteringar.

Följande funktioner finns i appen:

1. Möjlighet att räkna ut vad enskillda elprylar kostar att använda. Det enda man behöver göra är att knappa in är det Watt-talet som anges på prylen (eller i produktbeskrivningen) och hur lång tid varje dag den används så räknar appen ut vad elkostnaden blir per dag, per månad och per år.

2. Möjlighet att räkna ut vad olika vitvaror kostar i el per år. På energimärkningen (eller i instruktionsboken) finns det alltid en uppgift från tillverkaren hur många kWh spisen, kylen och tvättmaskinen beräknas dra under ett år. Med Elräknaren blir det jättelätt att omvandla det till pengar. I denna funktion i appen skriver man bara in antalet kWh så räknar appen snabbt om det till kronor per dag, månad och år. Kan med fördel användas av kunder som ska köpa nya vitvaror och som väljer mellan olika energimärkning.

Appstore: https://itunes.apple.com/se/app/elr%C3%A4knaren/id786086238?mt=8