Stigande spotpriser och minskad vindkraft.
Systempriset ökade med 88 procent jämfört med föregående vecka och veckomedel landade på 29,4 EUR/MWh.
Spotpriset i elområde SE1 steg med 130 procent där medel blev 3,9 EUR/MWh. I SE2 ökade spotpriset med 425 procent och veckomedel var 10,7 EUR/MWh medan spotpriset steg med 12 procent i SE3 där medel blev 49,4 EUR/MWh. I SE4 ökade spotpriset med 12 procent där medel blev 49,4 EUR/MWh.
Terminspriserna på kol steg med 3,5 procent och hade ett veckomedel på 102,1 USD/ton, oljepriset steg med 2,3 procent och veckomedlet landade på 2,3 USD/fat, gaspriset ökade med 0,6 procent där veckomedel blev 36 EUR/MWh.
Under veckan var den ingående magasinfyllnadsgraden i Norden och Sverige 61,3 och 69,10 procent vilket är högre nivåer jämfört med normalen.
Vindkraftsproduktionen i Sverige sjönk med 41 procent och i Norden och med 36 procent jämfört med föregående vecka.
Läs hela läget på elmarknaden med tabeller och diagram i pdf-format.Pdf, 503.4 kB.
Om du inte kan ta del av innehållet i den pdf-fil som vi länkar till kan du höra av dig till oss så hjälper vi dig.
Bli Flexibel – styr din elanvändning
Klicka på länken och se filmen.
Målet med den nya prismodellen för elnätstariffer* som inkluderar en effektavgift är att elnäten ska användas mer effektivt. Alla elnätsföretag ska ha infört prismodellen senast 2027, men flera har redan börjat. Här förklarar vi hur prismodellen är uppbyggd och vad du som elanvändare bör tänka på.
Energimarknadsinspektionen (Ei) har bestämt att alla elnätsföretag ska införa en ny prismodell som bland annat inkluderar en effektavgift. Ei:s föreskrifter om prismodellen trädde i kraft 2022 och ska börja användas senast 1 januari 2027. Fram till 2027 har varje elnätsföretag möjlighet att testa hur de ska utforma detaljerna i modellen och stegvis göra förändringar av sin tariff. Från och med 1 januari 2027 ska dock elnätstariffen vara utformad enligt de krav som ställs upp i föreskriften.
Bakgrunden till den nya prismodellen är att vår användning av el ökar och att det blir trångt i elnäten, vilket till exempel kan hindra företag och kommuner att växa. En del av lösningen är att bygga ut elnäten, men det tar tid och är kostsamt, en annan del är att nyttja de befintliga elnäten mer effektivt genom att flytta och sprida ut elanvändningen till tider då efterfrågan är lägre. Detta skulle också innebära en lägre kostnad för elsystemet generellt, vilket kan leda till genomsnittligt lägre elnätstariffer.
— Det här sättet att betala för att använda elnätet är egentligen inte nytt. Större kunder, till exempel industrier, har haft en effektavgift under många år. Nu har vi kommit till en punkt där även hushållen behöver bidra till att effektivisera elnäten, säger Sandra Vilenius, analytiker på Ei.
Den nya prismodellen med en effektavgift strävar efter att skapa incitament för hushåll och mindre elanvändare att anpassa sin elanvändning, samt att ge hushållen mer rättvisa kostnader.
Den som vill använda mycket el samtidigt och vid en tidpunkt då efterfrågan är stor kan komma att få betala mer, medan den som sprider ut sin elanvändning och/eller flyttar den till tider då efterfrågan är låg kan komma att få betala mindre. Det är hur mycket effekt som används samtidigt och när på dygnet, som till största del avgör hur hög elnätskostnaden kan bli.
Om du använder mycket el samtidigt bildas en topp i din elanvändning, en så kallad effekttopp – effekten blir hög. Om du däremot sprider ut din elanvändning och gör en sak i taget blir effekttoppen lägre – effekten blir låg. Mängden energi är densamma men din effektavgift blir högre eller lägre beroende på hur du agerar och hur din avgift är utformad.
Prismodellen innebär att det fortfarande är varje enskilt elnätsföretag som utifrån sina egna förutsättningar bestämmer i detalj hur de utformar tarifferna för sitt elnät. Därför kan avgiften se lite olika ut beroende på vilket elnätsföretag som äger och förvaltar elnätet där din fastighet är belägen. Den nya prismodellen påverkar inte elhandelsavtalet, utan gäller endast tariffen för elnätet.
Den nya prismodellen innebär att elnätsföretagens tariffer ska bestå av fyra komponenter; en fast avgift, en kundspecifik avgift, en energiavgift och en effektavgift, se nedan.
Energiavgiften kan och effektavgiften ska, vara tidsdifferentierad, vilket betyder att avgiften varierar beroende på tid på dygnet och/eller efter årstid. För en enskild elanvändare kan det innebära att kostnaderna kan öka eller minska beroende på när och i vilken omfattning man nyttjar elnätet. Den nya prismodellen är utformad för att vara intäktsneutral, vilket betyder att elnätsföretagen varken kommer att ta mer eller mindre betalt av sina kundkollektiv.
Elnätsföretagen kan ha valt att benämna komponenterna i elnätsavgiften på ett annat sätt än nedan. Här benämner vi komponenterna så som de benämns i föreskriften.
Vad får jag göra själv och vad får jag inte göra själv?
Kolla elsäkerhetsverkets sida om ’koppla säkert’ så finner du många svar!
https://www.elsakerhetsverket.se/kopplasakert/
Elavbrott – vad gör jag nu?
Värme i villan vid längre elavbrott
Du får bland annat reda på hur snabbt ett hus kyls ut, vad som kan hända om temperaturen blir för låg och vilka hjälpmedel du kan använda för att värma huset